• Бигорска насловна слика

Поглед назад кон вековната историја на Бигорското светилиште

Збор-два за живописната архитектура на Бигорскиот манастир

Најголемите Бигорски светињи

Архимандрит Партениј

Игумен на Свештената Бигорска Обител

Бигорскиот Старец и игумен, Архимандрит Партениј е роден на 29 октомври 1970 година во Битола. Уште од најрано детство задоен со силна љубов кон Бога, го започнува својот духовен пат, најнапред во средното богословско училиште „Свети Климент Охридски“.

Божјата промисла сакала, сепак, тој уште понепосредно и подлабоко да се запознае со православниот духовен и монашки опит, доведувајќи го во манастирот Григоријат на Света Гора, каде што престојува извесно време, под мудрото духовно раководство на, сега веќе блаженоупокоен Старец Георгиј Капсанис.

Архимандрит Партениј

Архимандрит Партениј

Игумен на Свештената Бигорска Обител

Бигорскиот Старец и игумен, Архимандрит Партениј е роден на 29 октомври 1970 година во Битола. Уште од најрано детство задоен со силна љубов кон Бога, го започнува својот духовен пат, најнапред во средното богословско училиште „Свети Климент Охридски“.

Архимандрит Партениј